Forlaget Tyrs gode råd om billedsproget metafor
Her er nogle gode råd om brug af billedsprog. Denne gang om metaforer.
Billedsprog
I tippet om Billedsprog (link) lærte vi om billedsprog generelt. Vi så denne ligning:
Realplanet + billedplanet = den tredje betydning (eller jokeren)
De gode sprogbilleder kan bidrage til at fange din læser, få et smil på læben hos læseren, fange læserens egen fantasi og dermed ophøje historien til noget større og indhylle læseren i din histories univers, sætte den rigtige stemning osv. Billedsproget kan mange ting, hvis man bruge det, og bruger det godt. Omvendt kan du faktisk miste din læser, hvis du bruger det forkert, uventet eller for meget. Fx ved at bruge den samme type billedsprog gentagne gange.
Der er fem typer billedsprog, som Tyrs Tirsdag vil gå i dybden med.
I dette opslag ser vi på: Metafor.
Hvad er en metafor?
En metafor er et sprogligt billede, hvor realplanet og billedplanet er smeltet sammen. Du kan derfor ikke adskille realplanet fra billedplanet, da metaforer skaber et sammensat ord, hvor det ene ikke siger noget uden det andet.
Jokeren er i denne forbindelse meget vigtig, da den beror på, at læseren fanger pointen og metaforen. Det skal gerne være sådan, at læseren instinktivt ved, at der bliver brugt en metafor og ikke tager det bogstaveligt. Det sætter derfor krav til både læseren og til forfatteren. Ved brug af en metafor skal du stole på, at du har bevæget dig så langt ind i historien, at din læser er med, og kan forstå hentydningen. Det kan derfor være farligt at indlede en historie med en metafor, men ikke umuligt for at sætte den rette stemning. Hvis du stoler på, at du har læserens opmærksomhed og kan trylle med metaforer, så kan du give din historie et snært op på stemningsbarometeret. En stemning, der passer med din historie. Omvendt kan du have fat i en læser eller to, der overhovedet ikke forstår din metafor generelt eller bare i din historie, fordi du ikke har fanget pågældende læser, og så står misforståelserne i kø.
Et eksempler taget fra Tekstr:
- En enkel teknik til at fjerne sproglige landminer fra din tekst
Hvis du har læseren i din hule hånd, så ved du at læseren forstår dette budskab som om, at der er noget sprængfarlig i teksten, der skal udryddes. Altså fejl eller ladede ord, der kan betyde at teksten ikke bliver forstået eller værre bliver forstået forkert eller sågar leder til misforståelse og måske endda misbilligelse. Man har lyst til at sige “klovnebus” i denne forbindelse.
Hvis du ikke har din læsers opmærksomhed og sætningen tages bogstaveligt, så vil læseren undre sig over, hvad sproglige landminer er. Hvilke lemmer en eksplosion måske vil rive af osv. Vi kan ikke helt forstå, hvis en læser skulle misforstå sætningen, men du skal vide, at det kan ske. Det kan især ske, hvis du tidligere har pisset din læser af med noget stødeligt eller læseren bare har set sig sur på din historie af en eller anden grund.
For at analysere eksemplet, så er “sproget” realplanet og “landminer” er billedplanet. Disse to: sproget og landminer, fortæller intet uden den anden i denne sætning. Dermed har du din metafor.
Eksempler
Du kan måske være havnet i en situation, hvor du vil bruge en metafor, og fordi de kan bruges i daglig tale, falder du over de mest simple eksempler som du gerne vil bruge. Men stop dig selv. Vi mener ikke at du skal fylde din tekst med dagligdags metaforer. Gør du det, er det okay, men vi mener du skal holde dig fra disse:
- Tage benene på nakken
- Træde i spinaten
- Feje noget ind under gulvtæppet
- Kaste nyt lys på sagen
- Ben så tunge som bly
- Osv.
Find på dine egne. Enten fra scratch eller som en lille sløfte på de kendte metaforer. Hvad siger du til følgende:
- Smide skankerne over skulderen
- Glide i broccolien
- Koste noget i oliegraven
- Blænde skurken med stavlygten
- Han slæbte benene afsted efter sig som om knæskallerne var guldindfattet og ømme som om et hold af guldgravere allerede var igang med at hakke sig ind til de værdifulde koster
I det sidste eksempel brydes der ud af metafor billedsproget og anvendes en sammenligning.
Endnu et at forlagets yndlingscitater med brug af en metafor kommer her:
”Okay. Jeg søger Tony for … øh … vejledning og råd,” forsøger jeg, men det lader til at være nemmere at slå et svar af granit med en pose kogte pastaskruer.
De Sorte Magter 1 – Voldens Bog
Stemningen er naturligvis italiensk med et gran af mafiaen. Det håber vi ved denne lille tekststump er meget tydelig.