Forlaget Tyrs gode råd om billedsproget personificering
Her er nogle af forlagets gode råd om det billedsprog, der hedder personificering.
Billedsprog
I tippet om Billedsprog (link) lærte vi om billedsprog generelt. Vi så denne ligning:
Realplanet + billedplanet = den tredje betydning (eller jokeren)
De gode sprogbilleder kan bidrage til at fange din læser, få et smil på læben hos læseren, fange læserens egen fantasi og dermed ophøje historien til noget større og indhylle læseren i din histories univers, sætte den rigtige stemning osv. Billedsproget kan mange ting, hvis man bruge det, og bruger det godt. Omvendt kan du faktisk miste din læser, hvis du bruger det forkert, uventet eller for meget. Fx ved at bruge den samme type billedsprog gentagne gange.
Der er fem typer billedsprog, som Tyrs Tirsdag vil gå i dybden med.
I dette opslag ser vi på: Personificering.
Hvad er en personificering?
En personificering er et sprogligt billede, der er nært beslægtet med besjæling (se mere om besjæling her). Mens besjæling beskriver en konkret ting med menneskelige egenskaber, dvs. at realplanet er den konkrete ting, mens de menneskelige egenskaber er billedplanet, så omdanner personificering realplanets abstrakte begreb til noget i billedplanet med menneskelige følelser eller egenskaber.
Et abstrakte begreb kan være en skriveproces, et ledelsesmøde, en madlavningssituation, eller sågar et billedsprog. Vi kan også være ovre i begreber som fx idéer, retfærdighed, demokrati eller tænkning.
Idéen med at gøre sådanne abstrakte begreber med menneskelige følelser og egenskaber kan være for at forklare dem på andre måde fx ved at gøre dem konkrete og forståelige i andres øjne måske endda i forhold til den aldersgruppe, du skriver til.
Jokeren i denne forbindelse gives til læseren fra forfatterens side, men skal meget gerne fange den stemning, som historien vil underbygge. Fx kan du forklare en skriveproces som noget fysisk problematisk ved at skrive:
- Skriveprocessen kan tage kvælertag, så du flygter fra skærmen
Du kan forklare, hvorfor billedsprog er godt og spændende og måske endda berusende for din historie ved at forklare dig således:
- Godt billedsprog drysser tryllestøv, som Puf den magiske drage, udover din historie
Du kan give dine karakterer kant og en historie, som du ikke skal fortælle, men som læseren selv skal regne ud og forestille sig ved at skrive noget a la dette, som er taget Lone Hørslevs La’ os:
- Den græske situation sveder, da den ankommer på sin cykel, den smider sin gennemblødte skjorte i sofaen og smiler sit drengede smil
Kort fortalt har personificering noget at gøre med at lægge at forklare abstrakte begreber på en ny måde, så det bliver lettere at forstå eller sætte alternative billeder på og den vej igennem lægge den rette stemning for læseren.
Korte forståelige eksempler
Fra siden “Ind i dansk” kan findes følgende tre eksempler på personificering:
- Eksempel 1: ”Krigen er en grufuld herre, der ofte viser sit grimme ansigt.”
- Eksempel 2: ”Kærligheden er det smukkeste væsen. Den kan overvinde alt.”
- Eksempel 3: “Døden kom forbi og tog ham med.”