Forlaget Tyrs gode råd
Forlaget Tyr vil gerne give disse råd med på vejen om at skrive en prolog, der fanger læseren.
Hvad er en prolog?
Prologen er historiens indledning. En prolog introducerer handlingen, historien og de personer, der er involveret i den. Muligvis er det historiens anslag, der hele tiden skal ligge i baghovedet på din læser og lure. Det er den her initialhændelse, læseren vil have svar på. Det er begyndelsen af din bog, hvor du skal gøre alt for at fange læserens opmærksomhed og fortælle uden at sige det direkte, at denne bog er vigtig og interessant at læse.
Du må ikke forveksle en prolog med et forord, der er udarbejdet ud fra forfatterens perspektiv, men ikke ud fra karaktererne eller historiefortællernes synsvinkel. Dette forord omhandler typisk bogens tilblivelse, måske fremskridt og virkning, måske målet med handlingen ud fra forfatterens synspunkt og eventuelt anerkendelse af andre, der har spillet en stor rolle i denne proces.
Du må heller ikke forveksle prologen med et forord, der ikke er skrevet af forfatteren selv, men af andre forfattere eller kritikere som en tredjepart, hvilket f.eks. også kan være en anmelder, en specialist eller en anden offentlig person. Dette forord introducerer normalt en bog for læserne ved at relatere dens indhold eller ideer til deres egne erfaringer.
Prologen er ultra vigtig for, at du starter med et brag og læseren sidder tilbage med følelsen af, at denne bog bare skal læses.
Hvad er formålet med en prolog?
Prologens væsentligste formål er hurtigt at trække din læser ind i historien. Prologen sætter atmosfæren og tonen for den historie, der falder herefter og giver læseren hints om, hvad de kan forvente.
Hvad er vigtigt for en god prolog?
Skrivestilen fra prologen skal afspejle historiens videre fortælling. En god prolog stiller spørgsmål, som læseren ønsker besvaret. Den viser en handling eller en konflikt eller et mål, som skal bære historien helt frem til afslutningen.
Lige netop her er det vigtigt at komme med et opråb. Din prolog skal være essensen af det som historien handler om og skal være det væsentligste mål som bogen løser for læseren. Det værste, der kan ske er, at du selv som forfatter glemmer din prolog og arbejder dig ud af en tangent, der intet har at gøre med prologen.
Prologen trækker læserne ind i din roman. Folk, der er oprigtigt interesserede i eventyret, vil gerne vide, hvordan historien er nået til dette punkt, og hvad der kommer som det næste. En prolog kan vække læsernes nysgerrighed og trække dem ind ved at skabe spænding med det samme.
Hvordan kan en historie begynde?
Der er slet ikke nødvendigt, at en prolog på en tidslinje er starten af din handling, hvorfra handlingen fortsætter i samme tid.
En prolog kan sagtens være for en historisk begivenhed, som handlingen efterfølgende bruger som udgangspunkt. Det kan også være et flashback fra en af karaktererne i historien. Eller en fremtidig begivenhed som handlingen arbejder sig frem imod. Dette behøver læseren dog ikke at vide, men kan måske være noget læseren erfarer i løbet af handlingen.
Fordele og ulemper ved en prolog?
Fordele ved at gøre brug af en prolog er, at historien med det samme sættes i ramme, så læseren får en tydelig fornemmelse af handlingen og plottet. Den kan gøre plottet spændende, hvis prologen vel at mærke er skrevet godt og ikke bare en gang tynd suppe. Og så bidrager prologen til at sætte tonen i historien.
Ulemperne ved at indlede sin historien med en prolog kan være, at historien sættes i stå. Lige der fra start af, hvor det hele bare skal glide og gelejde læseren ind i handlingen. Prologen kan bidrage til en brat overgang til hovedplottet, der kan virke som en spand kold vand i hovedet på læseren. Hvis det hele starter med pomp og pragt og nervepirrende spændende og den efterfølgende handling er langtrukket og beskrivende. Sidst men ikke mindst kan prologen hurtigt blive en informationsoversvømmelse, der kvæler din læser. Det må for alt i verden undgås.
De små guldbelagte råd
Introducér en karakter, der er væsentlig for historien. Enten protoganisten eller antigonisten.
Tilføj kun få væsentlige men relevante oplysninger (infodump frabedes).
Efterlad små hints til handlingen. Hints, der er lette at huske og som der gives svar på i historien.
Opsæt en tidsramme eller et væsentlig sted. Blok stedet, så læseren straks kan sætte sin egen fantasi i gang.
Eksempler på kendte prologer
1. Terminatoren
“Los Angeles, 2029: Maskinerne rejste sig fra asken fra den nukleare brand. Deres krig for at udrydde menneskeheden havde raset i årtier, men det endelige slag ville ikke blive udkæmpet i fremtiden. Den ville blive udkæmpet her, i vores nutid. I aften…”
Denne film, som det er, starter med en spændende prolog, der viser fremtidens verden og oplyser læseren/seeren om filmens kontekst – krig mellem mennesker og maskiner og tidsrejser.
2. Star Wars
“For lang tid siden i en galakse langt, langt væk….”
Det sætter tonen op og indikerer, at filmen har noget med galakser at gøre. Den efterfølgende beskrivelse sætter tonen og konflikten.
3. Into the Woods
“Der var engang, I et fjernt kongerige. Der lå en lille landsby i udkanten af skoven”
Denne prolog viser publikum den kamp og de problemer, som karaktererne står over for.
4. Den 7. dimension
“Ringen var mandshøj og fuldstændig perfekt. Der var ingen fejl at spore og emmede som et kraftfelt, der strålede fra en stabil kerne. Den sydede og knitrede af elektriske spændinger, og på den øverste halvbue fejede blå flammer frem og tilbage. Ringen stod som en oprejst glorie. Som en portal til en anden verden. Kernen var sort og dyb, og skygger flimrede derinde. Lynet havde dannet glorien.“
Denne prolog viser læseren, at historien handler om en glorie og om lyn samt at der er noget inde i glorien, som kan være en anden verden, hvor der er skygger. Så glæd jer til at Forlaget Tyr udgiver bind 1 af Den 7. Dimension i efteråret 2024.