Forlaget Tyrs gode råd om synonymsindssyge
Denne gang handler Tyrs Tirsdag om synonymer og sindssyge.
Hvad menes der med synonymsindsyge?
Det er ikke, som man skulle tro, et selvopfundet ord. Eller faktisk måske er det. Det er oversat fra det engelske begreb Thesaurus madness, der florerer i diverse YouTube-videoer om skrivetips.
Lytter man intensivt til skrivetips på engelske/amerikanske fora vil du støde på dette ord ret tit. Og vi kan fortælle dig, at de er ikke glade for det “over there” uanset hvor meget vand, der er imellem os og dem.
Kort fortalt handler Thesaurus madness ikke om en uddød dinosaurus, men om at undgå brug af en masse synonymer for den samme ting i håb om ikke at lyde ensformig og kedelig, men i stedet vise overfor læseren, at man som forfatter evner den gode og kreative tekst.
Nogle gange kan det være decideret ulæseligt og forståeligt, hvis forfatteren er gået synonymbananas. Det kan være både i tillægsord, i adverbier altså beskrivende tillægsord og sågar i karaktertitler og navne, kælenavne, forkortede navne, kaldenavne, øgenavne osv.
Keep it simple.
Anbefaling til at undgå sindssygehospitalet
Hvis du som forfatter er særligt glad for at bruge mange tillægsord og generelt billedsprog, store ord, visuelle virkemidler osv. så brug aldrig utallige synonymer til at beskrive samme element, fænomen eller hva pokker. Brug beskrivelser, der er forskellige men ganske maleriske. Det er ok.
Hvis du som forfatter har en karakter, der både har et navn, en stilling, en fritidsbeskæftigelse, et kælenavn osv. så brug i generelle vendinger kun det ene navn, og måske i dialoger med andre karakterer lade disse omfangsrige benævnelser komme til udtryk. Således vil vi ikke mene at den alvidende forfatter bør kalde en karakter ved navn Bente, for både socialpædagog, cirkusprinsesse og i øvrigt kalde hende Betterøv, når et synonym trænger sig på. Det bliver for kompliceret og for sindssygt.
Undgå generelt de intetsigende tillægsord såsom stor, lille, tyk og tynd, men gerne omfangsrige, lavstammet, overvægtig og spinkel, men undgå for pokker så at skrive fx. “den omfangsrige, volumiøse, fede, kuglerunde mand”, der jo intet siger mere end ét af ordene.
Ensformig versus kreativ
Du kan have helt ret, hvis du lige nu har en holdning, der siger at du gerne vil skrive kreativt og ikke kedeligt. Dvs. at du ved at bruge gode synonymer til de kendte og kedelige ord, kan sætte lidt flere syngende vokaler på din tekst. Og det kan sagtens være rigtigt. Se ovenfor.
Der er dog grænser for hvor kreative synonymer du bør bruge. Hvis du har en hang til at sprede om dig med ord hentet fra fremmeordbogen for at lyde mere smart end du reelt er, finde på nye selvopfundne ord som afafarter af noget andet, eller for den sags skyld prøve at fordanske et engelsk eller tysk ord, så er du også på afveje.
Vi gentager: Keep it simple.
Eksempler
Nogle vil mene, at der i naturligt, levende sprog næppe kan findes fuldstændigt synonyme ord, da synonymer ofte har forskellig klang, forskellige konnotationer og benyttes i forskellige sammenhænge. Det er sikkert rigtigt, men hvad er grunden til at de i nogle tekster skal stables? Det vil vi ikke anbefale.
Og så en lille husker:
Et Synonym er et Ord, man bruger, naar man ikke kan stave det, man tænkte først.
Storm P