Enter late – leave early

Gode råd fra Forlaget Tyr om skriveteknik

Råd om start og slut af kapitler.

Hvad menes der med “enter late – leave early”?

Du ønsker at økonomisere handlingen i din historiefortælling, så publikums tid ikke går til spilde.

Frasen betyder at gå ind i en scene så sent som muligt, og forlade den så tidligt som muligt. Det er en teknik, der strømliner historiefortællingen, holder publikum engageret og bevæger fortællingen fremad i et hurtigt tempo.

Kort fortalt så hopper du lige ind i handlingens højdepunkt i kapitlet og inden det hele er løst eller forklaret, afslutter du kapitlet.

Det skal nok for læseren op på stikkerne til at starte med og holde dem engageret, så de må læse det næste kapitel eller finde ud af, hvad pokker det var, der lige ramte dem.

Hvorfor er det et godt råd?

Ideen bag “Enter late, leave early” er enkel, vældig let at praktisere og giver en god effekt.

Hvis man skal tale om traditionel historiefortælling, så er det ofte sådan at den begynder scener med opsætningen, inkluderer konfrontationen og afsluttes med løsningen. Det kan godt blive til en masse sniksnak, en masse blik på omgivelser, scenen, stedet, personerne beskrives og alt sådan noget, som sagtens kan komme senere, hvis kapitlets funktion er at skabe handling og skabe spænding.

Den megen sniksnak kan føre til unødvendig opbygning af scenen, kedeligt fremskridt og udvande virkningen af konflikter, peaks i fortællingen og andre ​​nøglemomenter. Ved at starte en scene sent, springer forfatteren direkte ind i handlingen eller samtalens kerne og går uden om det indledende og afsluttende fyld.

Hvis du skriver en lang opbygning og også ser dig nødsaget til at skrive en lang exit fra scenen, så er der mindre plads til handlingens reelle indhold. Du kan blive hængende alt for længe ved ind- og udgange, eller bare kan koncentrere dig om scenens kød.

Hvornår skal du bruge rådet?

“Enter late, leave early”-teknikken er et grundlæggende princip i at skrive historier, der anvendes af flere årsager:

  • Forbedret pacing: Ved at fjerne den foreløbige opsætning af en scene og undgå dens slæbende konklusion, holder denne teknik historien i gang. Dette er afgørende for at fastholde læseren opmærksomhed og engagement. Historier er ofte en balancegang mellem tempo – for langsomt, og publikum mister interessen; for hurtigt, og de kan ikke følge med. At starte sent og gå tidligt hjælper med at finde denne balance, hvilket sikrer, at hver scene leverer sit budskab effektivt.
  • Øget narrativ spænding: Denne tilgang skaber naturligvis spænding og intriger. Når en scene starter midt i handlingen, bliver læseren straks trukket ind, nysgerrige efter at forstå, hvad der sker. På samme måde, ved at efterlade en scene uafklaret, efterlader det læseren, der ønsker mere, i en tilstand af nysgerrighed og måske endda forsøger at forudsige handlingen og hvordan de uløste elementer vil udspille sig senere i historien, hvilket er godt.
  • Økonomisere med historiefortællingen: Tid med en bog er kostbar, og forfattere skal fortælle deres historie inden for en begrænset tidsramme. Ved at trimme fedtet og kun fokusere på de afgørende dele af en scene, kan forfattere fortælle en mere strømlinet, fokuseret historie. Denne tilgang er især vigtig i nutidens medielandskab, hvor en bog måske ikke er lige så interessant som en tv-serie, flow tv eller sociale medier, hvor læseren ofte leder efter mere kortfattet, effektfuldt indhold.
  • Karakterudvikling: Denne teknik giver mulighed for mere nuanceret karakterudvikling. I stedet for at stole på forklarende dialog for at gøre rede for en karakters tanker eller baggrund, kan forfatteren afsløre disse aspekter gennem deres handlinger og interaktioner midt i en scene. Dette respekterer ikke kun læseren intelligens (ved at vise, ikke fortælle), men skaber også mere lagdelte, realistiske karakterer.
  • Realisme: Det virkelige liv udspiller sig ikke i pænt pakkede scener med klare begyndelser og slutninger. Ved at starte sent og gå tidligt, kan scener i højere grad efterligne uforudsigeligheden og den ufærdige karakter af begivenheder i det virkelige liv, hvilket tilføjer et lag af realisme til historien.
  • Kreativ historiefortælling: Denne tilgang tilskynder forfattere til at være mere kreative i, hvordan de konstruerer og udfører deres fortællinger. Det udfordrer dem til at finde unikke måder at springe ind i en scene på en engagerende måde og til at forlade den på en måde, der er virkningsfuld, men alligevel driver historien fremad.

Pas på!

Selvom tilgangen “enter late, leave early” er effektiv, kan den være udfordrende at udføre korrekt. Fejlfortolkninger af metoden kan føre til forvirrende fortællinger, hvor nøgleinformation er udeladt, hvilket efterlader læseren forvirret snarere end fascineret.

Scener skal stadig give mening. Vi er nødt til at forstå, hvorfor vi skærer ind i en scene, og hvorfor vi skærer ud af den.

Det kræver en hårfin balance – at give nok information til at holde historien sammenhængende og samtidig udelade unødvendige detaljer.

Et eksempel fra forlagets Kongeklenodiet 1:

Åbningsscene:

”Vogtere! Dette er vor tid. Vi er våbnet. Fjenden har krævet ofre. Mange og store ofre. Men vi vil ikke blive besejret! Heller ikke denne gang. Vi vil vogte nu og i fremtiden. Vores børn skal vogte, som deres børn skal vogte efter dem.”

Den sortklædte mand stod rank på forhøjningen i gulvet med armene bredt ud til siden. Den højtidelige stemme rungede mellem de hvidkalkede mure. Rungede i ørerne.

”For Kongen!” gjaldede manden.

Drengen sad i skygge fra en ring af mænd i kutter. Han knælede på det rødpolstrede stof. Bænken var blød. Skyggerne var lange og mørke som krogede fingre på en gammel hånd. Som mørke genfærd fra helvede. Lyset kom fra måneskæret, der fandt vej gennem de højtsiddende vinduer. Drengen følte sig overvåget. Han var overvåget. Han fornemmede vakte øjne, der stirrede på ham. Betragtede ham ud ad ansigtsåbningen i de mørke kutter. Kroppene stod ranke og stille, og det var kun de rytmiske bevægelser ved brystkassen, der hævede og sænkede sig i takt med de intense åndedrag. Hans bevægelser blev fulgt af mørke øjne i skyggerne bag det grove stof. De betragtede ham. Det var skræmmende ansigter. Ansigter, der var furede af krig. Arrige ansigter. Voksne ansigter. Ikke som hans fars ansigt. Drengen lukkede øjnene og satte sig til rette på de ømme knæ, som det var krævet af ham. Inden det skete.

Han var omsluttet af skygger og af mørke. Han havde ikke set sin mor og far i dag. De havde ikke været der, og de var her heller ikke nu. Han ville bare hjem. Hjem, så han kunne give sin mor en omfavnelse. Hun ville stå i køkkenet og lave mad og bage. Han ville sige, at han havde savnet hende. Hun havde grædt. Hvorfor vidste han ikke, og det gjorde ham bange. Han ville løbe videre fra køkkenet for at finde sin far i værkstedet. Finde ud af, hvad han arbejdede på. Måske hjælpe til med et eller andet. Han ville igen løbe ud i solskinnet og lege i baghaven, selvom han ikke måtte.

”For Kongen!” genlød det dystre mandskor bag ham. Drengen dukkede sig og ventede på noget slemt.

Manden med de udbredte arme fyldte det hele. Fyldte hele rummet og hele synsfeltet. Manden vendte blikket fra skyggerne i baggrunden til lyset. Til ham. Øjnene fandt ham. Pupillen var på størrelse med en knappenål og knap synlig i de mørkebrune og opspilede øjne, der var omkranset af hvide øjeæbler. Mikroskopiske røde strenge sprængte det hvide som lyn på en tordenhimmel. Kinderne blussede og tindinger dunkede med rytmiske pulsslag. Skægstubbene var rødblonde på hvid hud. Næseborene var udspilede, og panden havde dybe bekymringsfurer. Huden var bleg, så det stod i skarp kontrast til de røde plamager. Ville han noget godt? Panden glinsede af sved, som ikke lovede venskab, men snarere krav om troskab, den vidnede om forventninger til lederskab, men også nervøsitet. Manden havde en truende holdning, der fik drengen til at krympe sig på bænken. Han sad på knæ, der var ømme efter natten i det mørke jordhul. Der, hvor han havde været spærret inde i nat. Han syntes alt ved ham lugtede sødligt af rådden frugt, muggent af fugt og væmmeligt af frygt.

Drengen messede lydløst for sig selv. Måske kunne det høres, måske ikke. Angsten steg op i halsen. En jernsmag fyldte svælget, fortsatte til ganen og endte til sidst i hele mundhulen.

”Jeg lover at vogte, far!” hviskede drengen for sig selv. Men hvor var far?

Den lyshårede dreng hviskede nu lidt højere, og betragtede kun manden foran sig. De blå øjne bristede med saltvand. En ny tåre lagde sig i det velkendte spor og trillede ned ad den magre kind.

”Jeg lover…!”

Den rødmossede mand trak en kniv op fra bæltet. Kniven havde siddet skjult i en fold i kutten. Han rakte den frem foran sig i en stærk arm. Den glimtede på æggen i lyset fra de få fakler, der var tændt, og som fik rummet til at lugte sodet og svedent. Kniven så skarp ud. Den så skræmmende ud. Skæftet med de tre kattedyr, der kiggede ned på ham. Tre ens løver. Løverne havde alle en hjelm på hovedet og enorme poter med skarpe klør, der var udstrakte foran dem. De var klar til kamp. Deres haler var spidse som spyd, og alle var de omgivet af hjerter.

Det var nu, det skete. Drengen bøjede hovedet. Ventede. Betragtede sine hænder. Fokuserede på den bristede hud, hvor brombærbusken havde revet hul. Blege og bløde hænder. Han ventede på det uigenkaldelige.

”For Kongen!” råbte manden med kniven igen.

”For Kongen!” genlød koret af arrige mænd som et tifoldigt ekko. ”Jeg lover, … far! Jeg lover at vogte…”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *