Bagsideteksten

Her er Forlaget Tyrs gode råd om bagsideteksten

I dette opslag kan du læse om forlagets gode råd om hvordan bagsideteksten ser ud.

Hvad kan bagsideteksten?

Forestil dig at du er i boghandlen og leder efter en ny bog. Du har selvfølgelig eller måske orienteret dig på forhånd og ved, hvad du går efter, men alligevel. Uanset så er det forsiden, der tiltrækker din opmærksomhed. Du griber bogen og vender den om som det mest naturlige i verden. Og så læser du.

Det er netop i den bevægelse du som forfatter har muligheden for at fange nye læsere. De, der har besluttet sig på foran, har du styr på, men nye læsere skal indfanges på 2-3 sekunder.

Det vil sige at din bagsidetekst er din uddybende reklame for din bog. Derfor skal du ikke sløse med den. Dine ord skal være velvalgte, inspirerende, fængende, iøjefaldende, og meget mere.

Du skal sælge din bog dom om din bogs fremtid afhænger af det.

Den gode bagsidetekst

Der findes nogle hints til den gode opskrift. Opskriften afhænger naturligvis af hvilken genre, du skriver, og selvfølgelig bør denne genre være tydelig for læseren. Det dur selvfølgelig ikke at du sælger en historisk krimi med opskriften for en gyser. Det vil være det samme som at at vise et dessertbillede til opskriften af en forret.

Derudover kan du vælge, hvordan du vil fange læseren. Det kan du fx gøre ved at indlede bagsideteksten med et hook (læs mere om et hook her). Du kan også stille et spørgsmål som din bog besvarer, men som læseren naturligvis må have svar på. Spørgsmålets kan du dreje med forskellige retoriske virkemidler (mere om det senere på Tyrs Tirsdag). Du kan også lave et kort og præcist resumé af anslaget, af den væsentligste konflikt eller hovedpersonens mål.

En væsentlig pointe med bagsideteksten er at du som minimum undgår at irritere kernelæseren eller bare generelt. Fx skal du vise at du mestrer sproget, ikke kun anvender korte sætninger, bruger urytmisk sprog eller ensformigt sprog, ikke hiver en overdreven synonymordbog frem, står over toilettet med et opkast af billedsprog, eller bare bruger intetsigende tillægsord.

Det var måske mange regler, men hvis du bare holder samme sprog som du ellers bruger, så du heller ikke snyder læseren. Derfor er det også vigtigt at du selv skriver din bagsidetekst.

Læsbarhed

Hvis læseren skal anstrenge sig for at læse ordene på bagsiden pga. et virvar af billedelementer, blomsterkranse eller et rodet udtryk, der forvirrer øjet, så kan du være sikker på, at nogle stiller bogen pænt tilbage på boghylden.

Det er derfor en væsentlig pointe at det er sproget, der fremstår stærkes på bagsiden. Nogle er selvfølgelig afhængig af at bogen ser flot ud på boghylden, men der er altså sjældent at det er den, der er synlig, når bogen stilles der.

Herfra anbefaler vi mere fokus på tekst og ikke så meget på guldglimmer og sprayed edges (det er selvfølgelig en holdning, der kan dele vandene).

Brug nedtonet billede eller et andet enkelt indtryk og ryd op på bagsiden. Søg eventuelt viden om webtilgængelighed, der giver nogle gode råd til, hvordan tekst fremstår læsbart og publikumsvenligt.

Andet indhold på bagsiden

Bagsiden kan sagten indeholde andet end indhold, der relaterer sig til bogens handling. Fx kan du lave en forfatterpræsentation med billede og en kort tekst eller fx andre af dine udgivelse. Du kan også bruge bagsiden til at væsen fx en væsentlig genstand fra din bog eller noget andet, der pirrer interessen for din bog.

Husk også at der skal være plads til ISBN-nummeret på bagsiden.

En bagsidetekst bør ikke være længere end 150 ord.

One thought on “Bagsideteksten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *