Hook

Forlaget Tyrs gode råd om et hook

Tyrs Tirsdag handler denne gang om første trin til at fange din læser. Sådan skriver/formulerer du et hook.

Hvad er et hook?

Et hook er jo en krog. Du har 15 sekunder til at sætte din krog i en potentiel læser eller et forlag. Det gælder både skriftligt, mundtligt, præsentationsmæssigt og visuelt.

Du skal dermed fange læserens eller forlagets opmærksomhed øjeblikkeligt og du har nogle værktøjer i værktøjskassen.

Værktøjskassen til den øjeblikkelige interesse er:

  • Forsiden (visuelt)
  • Bagsideteksten (skriftligt/præsentationsmæssigt – se her)
  • Bogens opsætning (visuelt/skriftligt)
  • Et hook (skriftligt/mundtligt)
  • Den første sætning (skriftligt – se her)

Et hook er starten på dit pitch, der skal starte med et brag for at fange opmærksomheden øjeblikkeligt. Du skal vække nysgerrigheden for netop din historie. Dette kan være et tankevækkende spørgsmål, en overraskende påstand, en relevant statistik, eller en fascinerende “Hvad nu hvis…”-præmis, der pirrer nysgerrigheden.

Et hook er en tagline eller for den sags skyld din histories slogan.

Hvorfor skal du finde på et hook?

Det kan næsten ikke siges tydeligere end at du har brug for at fange så mange læsere som muligt, og da markedet er stort, konkurrence er hårdt og læsernes opmærksomhed flygtig, skal du sætte alt ind på at få læseren til at gribe bogen og give den lidt mere tid til at bundfælde sig end blot 15 sekunder. Det kan et hook gøre for dig på skrift og mundtligt, når du står på messer og skal have de forbipasserne købere til at give dig og din historie tid. Får du en læseren til at gribe bogen og kigge på bagsiden ved et perfekt fortalt hook, så har du gjort det godt.

Nogle forfattere (har selv gjort det) siger: “Tag bare bogen op og læs på bagsiden. Måske kan du lide historien.” Salgbart til de rigtige, men ikke vildt spændende vel?

Andre forfattere siger ud af det blå: “Træd ind i Tyr’s verden – hvor eventyret er uendeligt, og heltene kæmper for deres skæbne.” Den skal testes til næste messe. Måske vil flere læsere/forbipasserende rent faktisk lytte og tænke at det lyder sgu meget interessant. Lad os lige se om det faktisk passer. Vi læser lige bagsiden af den pæneste bog.

Tænk hvis du ved en hurtig aflæsning af målgruppen for din eller dine bøger efterfulgt af én sætning, et slogan, en let fortalt og mindeværdig opråb kan fange en læser i farten.

Det samme gælder sådan set for at påkalde sig et forlags interesse om netop din historie. Almindelige danske forlag får et utal af manuskripter til vurdering hele tiden. Hvis du vil skille dig ud, så er det vigtigt at dit pitch er perfekt. Og et godt pitch starter med et godt hook.

Læserens opfattelse af et godt hook?

Læserne er jo forskellige, men der er naturligvis nogle hovedstrømninger, der følger genrerne.

Står du til Krimimessen så er et naturligt godt hook, noget med en skør, vanvittig, perfekt eller interessant sag til opklaring, som din læser ikke kan undvære at kende til og være med til at løse og læse om.

Ser du en teenager komme dalrende med mobiltelefonen i hånden, så … kan du intet gøre. Pjat. Mange teenagere læser romantasy, så er du i den genre skal du bare have en lyserød forside og sprayed edges.

Ser du en ældre mand, der er med på slæb, så kan du være sikker på, at en historisk spændingsroman fra hans barndom vil have gang på jord. Dermed vil et godt hook være din histories perspektiv i et historisk lys, selvom historien ikke i sig selv er en historisk spændingsroman. Du skal ikke snyde, men det gør jo ikke noget at vinkle sin historie, så der vækkes nysgerrighed og interesse. Langt fra alle henvendelser og nysgerrighedstilkendegivelser fører til et salg, men du får opmærksomhed, og måske hentes hustruen ind til en nærmere inspektion af din bog/bøger.

Eksempler på hooks

De Sorte Magter: “Fortiden er kun lige begyndt”

Kongeklenodiet: “Alle ved hvad der skete i 1340”

Den Sorte Diamant: “Hvad fantasien kan finde på, når hukommelsen bliver udsat for ekstremer i et udfordret sind”

Byfesten: “Diskokugler er livsfarlige”

Den 7. Dimension; “Har uendeligheden en ende?”

Opfinderne og verdens bedste ven: “X er altid lig med en katastrofe”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *